Dijkgraaf 17
6921 RL Duiven
The Netherlands

Watersilo met dagvoorraad gietwater beluchten?

Waarom de dagvoorraad watersilo beluchten?

Een hoog zuurstofgehalte in gietwater is belangrijk voor een gezonde gewasontwikkeling. Een te laag zuurstofgehalte kan leiden tot rotting, te hoge nitriet gehaltes en een slechtere wortelontwikkeling. In het algemeen wordt een minimumwaarde van 3-5 mg/l opgeloste zuurstof aangehouden voor bacteriën om nitriet in nitraat te kunnen omzetten. Gezond water bevat 6mg/l O2 of meer. Oorzaken van een te laag zuurstofgehalte in gietwater zijn:

  • Grondwater dat ijzer bevat en door oxidatie een laag zuurstofgehalte heeft.
  • RO-water dat vluchtige gassen bevat die zorgen voor een laag zuurstofgehalte.
  • Zandfilterwater dat door de filtratie veel zuurstof verliest.
  • Regenwater dat door organische verontreinigingen veel zuurstof verliest.
  • CE water, voedings- meststoffen zorgen voor een verhoogd zuurstofverbruik.

Biologie of beter gezegd organische verontreiniging in het water zorgt voor microbiële activiteit wat het zuurstof wegneemt. Zeker meststoffen zijn een oorzaak voor anaerobe problemen, omdat het aanwezige ammonium door zuurstof verbruikende bacteriën wordt omgezet in nitrieten en dan nitraten. Als dat niet lukt door zuurstoftekorten blijft water over met te hoge concentratie nitrieten en een te laag zuurstofgehalte. Dit is slecht voor de gewasontwikkeling.

Het op juiste wijze toepassen van beluchtingstechniek in het water met een Oxydent beluchtingssysteem is in deze situaties de beste oplossing!

Oxydent watersilo beluchting